Bombons de ratafia i praliné

Bon dia!

Ja queden pocs dies per les festes de Nadal i que millor que sorprendre als vostres comensals amb uns bombons de ratafia i praliné.

Particularment m’agraden molt aquestes dues combinacions, però podríem canviar la ratafia per algun altre licor com l’anís o el vi ranci... deixeu córrer la imaginació.

També podeu utilitzar la recepta per fer torrons augmentant les quantitats.

 

Comencem amb la recepta.

 

Ingredients (motllo per bombons)

 

- 100g xocolata negra 65% (per encamisar el motllo)

- Colorant alimentari daurat liposoluble (una culleradeta)

- Vodka (una culleradeta)

 

Primer farcit

 

- 14g nata 35% m.g.

- 19g xocolata negra 65%

- 4g ratafia

 

Segon farcit

 

- 9g xocolata amb llet 36%

- 10g avellanes torrades

- 17g praliné d’avellanes

 

Elaboració

 

Començarem desfent en aquest cas xocolata negra, tot i que podeu utilitzar la que preferiu. La desfarem a 40-45º al microones o al bany maria. Utilitzarem un atemperat que s’anomena (Atemperat per sembra) el qual consisteix en:

- Si tenim 100g de xocolata negra per cobrir el motllo, en guardem 1/3 part sense fondre, o sigui, 33g.

 

Quan tinguem la resta de la xocolata fosa hi incorporarem amb dues vegades els 33g restants sense fondre, amb l’ajuda d’una espàtula veurem que es va desfent i es va integrant. D’aquesta manera aconseguirem que els bombons ens quedin brillants i no s’esquerdin.

Un cop estigui integrat mirarem amb un termòmetre de cuina que la temperatura hagi baixat a 28-29ºC, quan hi estigui, haurem de posar-ho uns segons al bany maria o al microones, fins que pugi a 31-32ºC.

Aboquem la xocolata sobre el motllo que anem a utilitzar, recobrint-lo de xocolata fins a dalt de tot, un cop ple el girarem del revés donant-li uns copets per eliminar l’excés, ho deixem endurir boca avall sobre una plata.

 

Com veieu a les imatges jo els hi he donat un toc de color, ara us explico com ho he fet.

Utilitzarem un colorant en pols liposoluble el qual ens anirà bé perquè s’enganxi a la xocolata i un alcohol blanc com per exemple vodka.

Barrejarem una mica de colorant en pols amb una mica d'alcohol, ens ha de quedar una mescla no molt densa. Agafarem un pinzell petit i pintarem una miqueta els motllos abans d’encamisar-los amb la xocolata per sobre, ho deixarem assecar una estona i ja podrem posar-hi la xocolata.

Primer farcit:

 

Desfarem una mica la xocolata. Fem bullir la nata i l’aboquem sobre la xocolata, ho remenem fins que ens quedi lligat. Per últim hi incorporem la ratafia. Ho posem dins d’una màniga pastissera i omplim la meitat del motllo per bombons. Ho deixem quallar a temperatura ambient.

 

Segon farcit:

 

Desfem la xocolata amb llet i hi incorporem les avellanes torrades passades per la picadora (vigilant que no ens quedi una farina, simplement trossets més petits), sinó tenim picadora ho podem fer amb un mà de morter o posant-ho dins una bossa i passar un corró per sobre fins a esmicolar-ho.

Afegim el praliné d’avellanes. Ho posem dins una màniga i acabem d’omplir els motllos.

Taparem els bombons amb la xocolata que ens ha sobrat abans desfent-la una mica al microones fins a 31º si se’ns ha endurit i ajudant-nos d’una espàtula per allisar-ho.

 

I ja podrem disfrutar d’aquesta delícia!

 

Bon profit i bones festes nadalenques!

 

18 desembre 2017