Pa de mono o Monkey bread

Avui us porto una recepta de Pa de mono (Monkey Bread) conegut amb altres noms com: 
African coffee cake (pastís de cafè africà), pinch-me cake ( pastís pessiga’m) etc.
Es diu pa de mono perquè es menja amb porcions i amb les mans com fan els primats.


Les receptes del pa de mono van aparèixer als anys 1950 als Estats Units, i segueix essent virtualment desconegut fora dels Estats Units. La seva elaboració consisteix en petites boletes de massa dolça amb llevat que es couen al forn amb el motlle adequat.


Cada bola es cobreix de mantega desfeta, sucre morè i canyella. I tradicionalment es menja calent i amb les mans.


Comencem amb els ingredients:


Ingredients


Per la massa:


- 600g de farina de blat

- 300 ml de llet

- 1 ou

- 70g de mantega (desfeta)

- 60g de sucre

- 1 sobre de llevat sec

- Un polsim de sal


Per l’arrebossat:


- 400g de sucre morè

- 2 culleradetes de canyella

- 150g de mantega (desfeta)

 

  

Elaboració:


En aquesta recepta he utilitzat l'amassadora, però també ho podeu fer a mà.


Primer desfarem el llevat amb la llet en un bol.

En el bol de l'amassadora hi posarem la farina i hi farem un forat al mig on hi posarem l'ou ja batut, la sal, la mantega i la barreja de la llet. Ho amassarem tot uns 8-10 minuts.

Veurem que ja està apunt quan al prémer amb el dit a la massa aquesta torna a la seva posició inicial.

 

Farem una bola amb la massa, ho deixarem llevar una hora i mitja dins un bol, que prèviament hi haurem posat una mica d'oli per tal de que no s'enganxi. Cobrirem el bol amb un drap humit i ho deixarem reposar dins el forn apagat.

 

Quan hagi passat aquest temps ja ho podrem treure del bol. Estendrem la massa amb un corró (intentarem que ens quedi de forma quadrada) i ho anirem dividint en quadrets petits que llavors i farem les boletes.

 

Posarem mantega al motllo que anem a utilitzar.

 

Prepararem la part del arrebossat.

En un bol o plat i posarem la mantega desfeta i en un altre la barreja del sucre morè i la canyella.

Anirem agafant cada boleta i primer la passarem per el plat de la mantega i llavors per la barreja del sucre morè i la canyella.

Cada boleta que anem fet l'anirem col·locant al motllo i així successivament amb la resta de la massa. Jo he utilitzat un motllo de Nordic Ware, com que tenen una cavitat gran va perfecte per aquesta recepta.

Deixarem reposar el pa de mono 45 minuts tapat amb un drap.

Preescalfarem el forn a 180º amb escalfor dalt i baix.

Posarem el motllo al forn i ho deixarem uns 30 minuts o fins que veiem que el pa ja estigui daurat.

Com he dit abans es menja calent però esperarem una estona a desemmotllar-lo.

Quan veiem que el motllo estigui tebi ho desemmotllarem.


Bon profit!!


10 d'Agost 2015